عجیب ترین و پیچیده ترین زبان های جهان
به گزارش شهر ورزش، مجله سرنخ - سامرا قلی زاده : آیا می دانید شگفت انگیزترین زبان های جهان کدامند و چه تعداد آدم به آن زبان ها صحبت می نمایند؟ آیا می دانید که زبانی هست که قرار بوده با آدم فضایی ها از طریق آن ارتباط برقرار کنید؟ آیا می دانید زبانی هست که فقط دو نفر به آن زبان صحبت می نمایند. اگر نمی دانید نگران نباشید. این گزارش را بخوانید. در این گزارش شما با عجیب ترین زبان های جهان آشنا می شوید.
زبان آواتار ها
سال 2009 فیلمی به نام آواتار اکران شد که در آن، موجوداتی در سیاره ای به نام پاندورا زندگی می کردند و زبان عجیب و غریبی داشتند. جیمز کامرون کارگردان این فیلم، جهانی این موجودات خیالی را آنقدر جدی گرفت که از دکتر پول فورمر، استاد دانشگاه و زبانشناس خواست تا زبانی برای آواتاری ها خلق کند. نام این زبان ناوی بود. زبانی که فقط مخصوص موجودات جهانی خیالی بود و در هیچ کجای جهان با آن صحبت نمی کردند. وقتی فیلم اکران شد، این زبان نزدیک به هزار کلمه داشت و گرامر آن را فقط دکتر فورمز می دانست. این روزها، گرامر و یادگیری زبان ناوی در وبسایت دکتر فورمر قرار داده شده است.
صحبت های سوتی
در جزیره قناری اسپانیا، مردم الفبایی دارند که فقط از دو حرف تشکیل شده است. مردمی که به این زبان صحبت می نمایند، برای برقراری ارتباط با یکدیگر سوت می زنند. این زبان، بیشتر شبیه لهجه اسپانیایی است که به شکل سوت درآمده. در این زبان به جای هر حرف، شکل خاصی از سوت زدن جایگزین شده است.
برای صحبت کردن به چنین زبانی، باید ماه ها وقت گذاشت و اگرچه بسیار سخت به نظر می رسد، اما افرادی که به این زبان با هم صحبت می نمایند می توانند به راحتی با یکدیگر ارتباط برقرار نمایند. یکی از ویژگی های مثبت زبان سوتی این است که صحبت نمایندگان به این زبان می توانند از فاصله پنج کیلومتری با هم صحبت نمایند. این زبان را برعکس دیگر زبان ها نسل جوان هم صحبت می نمایند و علاقه مند به یادگیری آن هستند.
زبان فراموش شده
آیاپانیکو یکی از زبان های بسیار قدیمی است که صد ها سال است در کشور مکزیک به آن زبان صحبت می شود، اما طولی نمی کشد که این زبان کهن برای همواره به فراموشی سپرده می شود. علتش هم خیلی روشن است؛ این که در کشور مکزیک تنها دو نفر هستند که به این زبان صحبت می نمایند و این دو نفر هم مدت هاست که با یکدیگر قهر نموده اند و اصلا هم حاضر نیستند که حتی برای نجات این زبان، با یکدیگر صحبت نمایند.
مانوئل سگوویا 75 ساله و ایزیدروولازکیز 69 ساله تنها ساکنان روستای آیاپا هستند که محل زندگی شان 500 متر با یکدیگر فاصله دارد. هر چند این دو نفر زیاد از هم دور نیستند، اما علاقه ای به صحبت با یکدیگر ندارند. اما علت این جدایی هر چه که باشد از آنجا که جوانان این منطقه هیچ علاقه ای به صحبت کردن به این زبان ندارند و اگر هم بخواهند اصلا بلد نیستند صحبت نمایند، نتیجه این قهر، جز مرگ زبان آیاپانیکو چیز دیگری نخواهد بود.
البته مانوئل سیگوویا تا 10 سال پیش و قبل از مرگ برادرش، با او به این زبان صحبت می نموده است، اما بعد از این که برادرش از جهان رفت تنها او و ایزیدرو بودند که در آن روستا، آیابانیکویی را خوب صحبت می کردند. البته روستاییان می گویند که سیگوویا با همسر و پسرش هم با همین زبان صحبت می نموده، اما آن ها فقط قادر به فهمیدن آن زبان بوده اند و جز چند کلمه به هیچ عنوان نمی توانستند آیاپانیکویی صحبت نمایند.
چند سال قبل موسسه ملی زبان های بومی سراغ سیگوویا آمد و به او پیشنهاد تشکیل کلاس هایی را داد که در آنها، جوانان علاقه مند بتوانند آیاپانیکویی یاد بگیرند تا شاید بتوانند این زبان در حال انقراض را نجات دهند. این پیشنهاد آنقدر سگوویا را مسرور کرد که حتی خودش برای دانش آموزان دفتر و مداد خرید.
آغاز کلاس ها با استقبال بسیاری روبرو شد، اما با گذشت زمان، از تعداد دانش آموزان کاسته شد و هر روز کمتر و کمتر می شدند تا جایی که دیگر حتی یک نفر هم سر کلاس حاضر نشد و به این ترتیب این کوشش هم به بن بست رسید.
زبانی برای ادب کردن
زبان شناس ها می گویند اگر فرزندتان از دستور زبان شکایت کرد، او را برای تنبیه حتما به روسیه بفرستید تا زبان آرچی را یاد بگیرد. وقتی در زبان فارسی، فعل خوردن می تواند فقط به چند زمان صرف شود، این فعل در زبان آرچی به یک میلیون و 502 هزار و 839 شکل مختلف تبدیل می شود. زبان آرچی را ساکنان روستایی به همین نام در روسیه صحبت می نمایند. زبان شناس ها، آرچی را یکی از سخت ترین زبان های جهان می دانند.
زبانی به نام تا
در آفریقا مردمی زندگی می نمایند که به یکی از عجیب ترین زبان های جهان به نام تا صحبت می نمایند. این زبان دایره وسیعی از واژه ها یعنی کوچکترین واحد زبان را شامل می شود که در نامیبیا و بوتسوانا صد ها و هزاران نفر به این زبان عجیب و غریب صحبت می نمایند.
البته همه این افراد زبان تا را به خوبی نمی دانند و در نگاه خوشبینانه در مجموع فقط دو هزار نفر به این زبان صحبت می نمایند. به گفته زبان شناس ها تا در معرض نابودی واقع شده است و اگر مسئولان فرهنگی به فکر راه حل ای نباشند به زودی این زبان نیز منقرض خواهد شد. جالب اینجاست که در زبان تا دو نوع تن آوایی وجود دارد، عده ای با صدای بلند آن را صحبت می نمایند و عده ای دیگر با صدای آرام به این زبان حرف می زنند.
زبان آمازونی ها
بدون شک، سخت ترین زبان جهان، تویوکا است؛ این زبان را 500 تا 1000 نفر در کلمبیا و جنگل های آمازون برزیل صحبت می نمایند. کلمات این زبان بین 50 تا 140 حرف تعریف دارد و مثلا یک کلمه می تواند مونث، مذکر، خنثی و یا حالت های دیگری داشته باشد و برای همین، یادگیری این زبان بسیار مشکل شده است. زبان تویوکا را بیشتر قبیله های آمازون نشین صحبت می نمایند و برای همین این زبان در جهانی مدرن چندان صحبت نمی شود.
زبان تمیز
در هندوستان و میانمار قومی به نام آنال زندگی می نمایند که صاحب یکی از نادرترین زبان های جهان به نام آنال است که به آن تامفو نیز می گویند. در این منطقه ها، دو روستای اصلی به این زبان صحبت می نمایند که در مجموع 23 هزار نفر را تشکیل می دهند.
آنال به معنی تمیز است و گفته می شود گروهی که به این زبان صحبت می نموده اند، قوم بسیار تمیزی بوده اند و به نظافت اهمیت زیادی می دادند و برای همین، چنین نامی را روی آن ها گذاشته اند. این درست نقطه مقابل توضیحی است که در دایره المعارف هند شرقی نوشته اند و در آن میانماری ها را خن به معنی قومی کثیف معرفی نموده اند.
زبان شاهانه
در تایلند هنگام صحبت با پادشاه این کشور، زبان خاصی به کار می رود؛ زبانی که مردم عادی با آن صحبت نمی نمایند. نام این زبان راچاساب و به معنی زبان سلطنتی است که قدمت این زبان به 700 سال پیش بازمی شود.
این زبان در سنت و فرهنگ تایلندی ها ریشه عمیقی دارد و بیشتر تایلندی ها این زبان را می شناسند، اما عده بسیار کمی قادر به صحبت کردن به آن زبان هستند. در اخبار، برنامه های تلویزیونی، روزنامه ها و هر کجا که قصد صحبت کردن با پادشاه تایلند باشد از این زبان استفاده می نمایند.
زبان بیگانه ها
سال 1960 بود که دکتر هانس فرودنتال کتابی به نام لینکاس: زبان طراحی شده برای ارتباط های کیهانی را منتشر کرد. او در این کتاب، زبانی را معرفی نموده بود که با یادگیری آن همه می توانستند به وسیله ارتباط رادیویی، با بیگانه ها صحبت نمایند. به گفته فرودنتال، این زبان را فرازمینی ها به راحتی می توانند درک نمایند و البته شبیه زبان هایی نیست که روی کره زمین با آن صحبت می نمایند.
در زبان لینکاس اعداد در کنار پالس های تکراری قرار می گیرند که با فاصله از هم جدا می شوند. پس از خلق چنین زبانی، تا سال های زیادی زبان لینکاس مورد توجه قرار نگرفت و هیچ ارتباط رادیویی با بیگانه های فضایی به وسیله این زبان صورت نگرفت و همچنان به صورت یک تئوری باقی ماند تا این که دو کانادایی اخترشناس یک سیستم رمزگشایی ضد پارازیت ساختند تا بهتر بتوانند با بیگانگان فضایی ارتباط برقرار نمایند.
سال 1999، این دو اخترشناس پیامی را به زبان لینکاس به سمت نزدیکترین ستاره کهکشان مخابره کردند، سال 2003 این آزمایش دوباره تکرار شد، اما هنوز پاسخی از سوی فضا دریافت نشده است.
پ
منبع: برترین ها