برترین راهکارهای مقابله با کم خونی
به گزارش شهر ورزش، تهران (پانا) - متخصص تغذیه و رژیم درمانی با تاکید بر اینکه کم خونی مادر بیماری ها است، گفت فقر آهن شایع ترین نوع کم خونی است که با مصرف منابع حیوانی بخصوص گوشت قرمز و بعلاوه خشکبار درمان پذیر است و در این میان، مصرف ویتامین سی به جذب آهن یاری می نماید.
به گزارش ایرنا، دکتر خدیجه رحمانی مشکل کم خونی را یکی از معضلات کل جامعه بخصوص زنان عنوان و گفت: کم خونی در بانوان زیر چهل و پنج سال و تا قبل از یائسگی بیش از همواره بروز و نمود می نماید و اختلاف آماری بالایی میان زنان کم خون با مردان وجود دارد اما بعد از یائسگی این مشکل کمرنگ شده و تفاوت آماری چندانی بین کم خونی آقایان و بانوان وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه کم خونی انواع و اقسام مختلفی دارد که شایع ترین آن فقر آهن است، افزود: خستگی، رنگ پریدگی، کاهش انرژی، شیار گوشه های لب و ناخن های قاشقی از علائم ابتلا به فقر آهن است اما تشخیص اصلی فقر آهن به وسیله انجام آزمایش خون و آنالیز ذخایر آهن در بدن انسان صورت می گیرد.
رحمانی شرح داد: کم خونی به دلیل شیوع عادت ماهانه و در پی آن از دست دادن خون، در میان دختران نوجوان شایع می گردد و دچار فقر آهن می شوند به همین دلیل ضروری است از همان سنین نوجوانی از منابع غذایی آهن دار بیشتر استفاده نمایند.
این متخصص تغذیه یادآور شد: در صورتی که کم خونی شدید است باید تحت نظر پزشک از مکمل های آهن استفاده کرد و پزشک متخصص، دز و تعداد و اندازه آن را تعیین کند تا مکمل ها تاثیر بهینه داشته باشند.
منبع غذایی حیوانی برترین منبع جذب آهن برای زنان است
رحمانی با تاکید بر اینکه برای جذب آهن مورد احتیاج بدن، باید از منابع غذایی آهن استفاده کرد، شرح داد: غنی ترین منبع غذایی آهن، گوشت بخصوص گوشت قرمز است. گوشت قرمز نسبت به گوشت سفید آهن بیشتری دارد بنابراین غنی ترین منبع است که بتواند در دسترس قرار بگیرد.
وی گفت: جذب آهن از منابع حیوانی بخصوص گوشت بسیار بالا است البته گوشت سفید هم در وهله دوم مطرح می گردد. ضمن اینکه منابع غذایی دریایی هم می تواند یاری نماینده باشد.
این متخصص تغذیه، در دسته بندی منابع غذایی آهن دار، به حبوبات به عنوان منبع غذایی آهن دار یاد کرد و گفت: سبزی های سبز بخصوص سبز تیره مانند برگ اسفناج آهن نسبتا بالایی دارند البته هر چه قدر تیره تر آهن بیشتری دارند.
وی با تاکید بر اینکه جذب آهن از منابع حیوانی بسیار بالاتر است تا از منابع گیاهی، شرح داد: منابع گیاهی ممکن است آهن زیادی داشته باشند اما چون جذب آهن آن کمتر است به تنهایی کفایت نمی نماید. به همین دلیل بهتر است در برنامه غذایی اگر گوشتی در کنار سفره غذایی در خانواده است به خانم ها اختصاص داده گردد اما متاسفانه فرهنگ اشتباهی از این نظر در جامعه وجود دارد بخصوص در جوامع روستایی که گوشت غذای سفره را در اختیار مردان قرار می دهند این اشتباه است زیرا مردان احتیاجی به این گوشت ندارند و احتیاج خانم ها خیلی بیشتر است.
خشکبار از جمله کشمش سرشار از آهن است
رحمانی با یادآوری اینکه میوه ها از جمله منابع غذایی مکمل هستند، گفت: میوه ها هم منبع خوبی دارند بخصوص انگور قرمز که بسیار مفید فایده و سرشار از آهن است. میوه های خشک بویژه کشمش برای فقر آهن بسیار خوب است زیرا بسیار غنی است. خشکبارهایی مانند برگه آلو و زردآلو هم منبع خوب آهن هستند که باید از این منابع استفاده گردد.
مصرف ویتامین سی به جذب آهن یاری می نماید
وی به زنان توصیه کرد: در کنار همه این ها، استفاده از ویتامین سی در برنامه غذایی و وعده غذایی باعث افزایش جذب آهن می گردد. تاکید اختصاصی داریم کسانی که گیاهخوار هستند و از منابع حیوانی استفاده نمی نمایند و فقط حبوبات و سبزیجات استفاده می نمایند حتما از منابع ویتامین سی غنی کنار غذای خود استفاده نمایند مانند انواع سبزی ها، سالادها و بخصوص گوجه فرنگی که منبع بسیار غنی از نظر ویتامین سی است.
به گفته این متخصص رژیم درمانی، مطالعات هم نشان داده استفاده از منابع غنی ویتامین سی، گوجه فرنگی، لیمو و آبلیموی تازه در کنار غذا به صورت سالاد و سبزیجات تازه جذب آهن را بالا می برد.
مصرف چای و قهوه زیاد در جذب آهن اختلال ایجاد می نماید
رحمانی تاکید نمود: افراد باید کوشش نمایند از موادی که با جذب آهن تداخل می نمایند همزمان با مصرف آهن خودداری نمایند که شایع ترین آنها در فرهنگ غذایی ما مصرف چای است.
وی توصیه کرد: سعی کنید چای یا قهوه که جذب آهن را مختل می نماید را به فاصله دو تا سه ساعت قبل و بعد از غذا مصرف نکنید تا در جذب آهن با مشکل روبه رو نشوید.
این متخصص تغذیه درباره تغییر فصل و آب و هوا و تاثیر آن بر افزایش یا کاهش کم خونی، شرح داد: تغییر فصل تاثیری بر کم خونی و ایجاد فقرآهن ندارد مگر از نظر دسترسی به منابع غذایی که خوشبختانه در فصول پاییز و زمستان به دلیل دسترسی دایم به مرکبات که غنی ترین منبع ویتامین سی هستند و بعلاوه کیوی، کم خونی به نسبت به تابستان شایع نیست.
وی در پاسخ به اینکه بی قراری پا به کم خونی مربوط است یا خیر، شرح داد: این امر به صورت مستقیم به فقر آهن مرتبط نیست اما به صورت غیر مستقیم این مشکل به دلیل کم خونی ایجاد می گردد.
رحمانی تاکید نمود: کم خونی ام الامراض است. زیرا مواد غذایی با جریان خون به تک تک سلول ها می رسد و مواد زاید را برمی گرداند اما در صورت دچار شدن افراد به کم خونی، اختلال در خون رسانی به عضوهای بدن به وجود می آید و مسائل بغرنج ظهور و بروز می نمایند.
منبع: خبرگزاری پانا