طرز تهیه ته تالی؛ کباب تابه ای لذیذ اراکی
به گزارش شهر ورزش، با طرز تهیه ته تالی، یکی از غذاهای سنتی و لذیذ استان مرکزی آشنا شوید و با طبخ آن در منزل، یک نسخه متفاوت از کباب تابه ای را در خانه درست کنید.
ته تالی یا تتالی، یکی از غذاهای محلی استان مرکزی و شهر اراک است که با گوشت چرخ کرده، پیاز، گوجه فرنگی، سیب زمینی، رب گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای، غوره، نمک، فلفل سیاه و زردچوبه درست می شود. در توضیح نام گذاری این غذا باید به شما بگوییم که تال در گویش اراکی به معنای ماهیتابه است و از آنجا که برای طبخ این غذا، گوشت را ته ماهیتابه می گذارند، به آن ته تالی می گویند. تال در واقع، یک نوع ظرف مسی کوتاه، پهن و شبیه به تابه با دیواره بلند و ته گرد بوده است و جالب است بدانید که ته تالی را در گذشته در این ظرف روی آتش درست می کردند.
ته تالی، شباهت زیادی به کباب تابه ای و تاس کباب دارد و از آن دسته غذاهایی است که کمتر در رستوران ها دیده می شود و اراکی ها بیشتر آن را در خانه درست می کنند. جمله موزون کوفته، شفته و تتالی، غذای زن های اراکی در اراک بسیار مشهور است و ته تالی به همراه کوفته و شفته از جمله غذاهایی هستند که زنان اراکی در خانه می پزند. این غذای محلی اراکی به دو صورت آبدار و بدون آب، معمولا همراه با نان یا برنج و سبزی تازه سرو می شود.
طرز تهیه ته تالی، بسیار ساده است و چاشنی های مختلف، طعم بی نظیر و متفاوتی را به این غذا اعطا می کنند. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با طرز تهیه ته تالی و فوت و فن های کوزه گری آن آشنا کنیم تا با تهیه آن در منزل، سفری به شهر زیبای اراک برای خود و عزیزانتان ترتیب دهید.
هرآنچه باید درباره ته تالی بدانید:
- ته تالی و طرز تهیه آن
- نکات مهم برای تهیه ته تالی
- سفر به اراک با طعم ته تالی
ته تالی و طرز تهیه آن
مواد لازم برای چهار نفر
- 500 گرم گوشت چرخ کرده
- 4 عدد سیب زمینی پوست کنده و حلقه حلقه شده
- 3 عدد پیاز پوست کنده
- 6 عدد گوجه فرنگی حلقه حلقه شده
- یک عدد فلفل دلمه ای حلقه حلقه شده
- یک قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
- غوره به مقدار دلخواه
- نصف قاشق چای خوری فلفل سیاه
- نصف قاشق چای خوری زردچوبه
- یک قاشق چای خوری نمک
- روغن به مقدار لازم
- نان و سبزی تازه برای سرو
طرز تهیه ته تالی
مرحله اول:
کف یک تابه گود را با نصف قاشق غذاخوری روغن چرب کنید و آن را روی حرارت میانه گاز قرار دهید تا کمی داغ شود. سپس دو عدد پیاز نگینی خرد شده را در تابه بریزید و تفت دهید تا طلایی و سبک شوند.
مرحله دوم:
آماده سازی مایه ته تالی: یک عدد پیاز رنده شده، گوشت چرخ کرده، نمک، فلفل سیاه و زردچوبه را با هم مخلوط کنید و خوب ورز دهید تا یک مایه منسجم به دست بیاورید. سپس به مقدار یک توپ کوچک از مایه ته تالی بردارید و آن را با دستانتان به شکل گرد دربیاورید. این کار را با بقیه مایه ته تالی تکرار کنید تا تمام شود. سعی کنید که توپ های گوشتی یک شکل باشند تا غذای شما ظاهر بهتری پیدا کند.
مرحله سوم:
گلوله های گرد گوشتی را روی پیازهای تفت داده شده در تابه بچینید. سپس سیب زمینی، گوجه فرنگی و فلفل دلمه ای حلقه حلقه شده را به ترتیب روی گلوله های گرد گوشتی بچینید.
مرحله چهارم:
آماده سازی چاشنی ته تالی: رب گوجه فرنگی، نمک، فلفل سیاه و زردچوبه را در یک تابه جداگانه با کمی روغن تفت دهید تا رنگ رب باز شود و طعم خامی آن از بین برود. سپس یک لیوان آب جوش به آن اضافه کنید و خوب هم بزنید تا یک سس رقیق به دست بیاید.
مرحله پنجم:
سس و غوره پاک شده را در تابه ته تالی بریزید و درب آن را ببندید تا ته تالی روی حرارت ملایم گاز برای 45 دقیقه تا یک ساعت به آرامی بپزد.
مرحله ششم:
ته تالی را در ظرف سرو بکشید و آن را با نان و سبزی تازه سرو کنید.
نکات مهم برای تهیه ته تالی
- برای تهیه ته تالی از گوشت مخلوط گوساله و گوسفندی چرخ کرده استفاده کنید.
- برخی افراد در مایه گوشتی ته تالی از یک قاشق غذاخوری برنج از قبل خیس خورده و یک قاشق غذاخوری سبزی (گشنیز و جعفری) ساطوری شده یا سبزیجات معطر ساطوری شده استفاده می کنند تا طعم بهتری به ته تالی بدهند.
- فلفل دلمه ای را می توان از این طرز تهیه حذف کرد.
- برخی افراد پیاز را به صورت خام و حلقه حلقه شده در کف تابه می چینند و سپس بقیه لایه ها را روی آن قرار می دهند.
- شما می توانید پیاز تفت داده شده را از لایه اول حذف کنید و مایه گوشتی را مستقیما در کف تابه بچینید.
- در یکی از طرز تهیه های ته تالی، روی مایه گوشت در تابه، هویج حلقه حلقه شده چیده می شود و سپس بقیه لایه ها روی آن قرار می گیرند.
- برخی افراد از مقداری زعفران دم کرده برای تهیه سس ته تالی استفاده می کنند تا غذا عطر بهتری به خود بگیرد.
- برای تهیه ته تالی نیاز به روغن زیادی نیست؛ زیرا چربی های داخل گوشت روی حرارت ملایم گاز به تدریج آب می شوند. پس توجه داشته باشید که شعله گاز حتما باید کم باشد تا آب گوشت تبخیر نشود و گوشت با آب خودش بپزد.
- ته تالی را می توان با ماست، خیار شور، سبزی خوردن و پیاز خام سرو کرد.
- در صورت تمایل در زمان سرو، کمی سماق روی ته تالی بریزید.
- ته تالی معمولا همراه با نان سرو می شود؛ اما شما می توانید آن را با برنج زعفرانی و سیب زمینی سرخ کرده نیز سرو کنید.
- شما می توانید به جای مانده ته تالی را در وعده دیگر در تابه بریزید و کمی کره روی آن بمالید. سپس چند عدد تخم مرغ روی آن بشکنید و اجازه دهید تا تخم مرغ ها سفت شوند. ته تالی تخم مرغی را به صورت ساندویچی یا با برنج سرو کنید و از طعم آن لذت ببرید.
سفر به اراک با طعم ته تالی
مزه کردن غذاهای محلی در سفر به شهر اراک، یکی از لذت بخش ترین فعالیت هایی است که می توان در این شهر انجام داد. یکی از این غذاهای خوشمزه ته تالی یا تتالی است که با بافتی نرم و آبدار و طعمی لذیذ، شما را شگفت زده خواهد کرد. ته تالی از گذشته در خانه های اراکی ها در ظرفی قدیمی به نام تال طبخ می شده است و کماکان نیز از طرفداران بسیاری در این شهر برخوردار است.
ته تالی را در خانه با چاشنی های ترشی چون لواشک و غوره درست کنید و اجازه دهید تا گوشت با آب خودش در تابه روی حرارت ملایم گاز بپزد تا طعم بی نظیر خود را حفظ کند. این غذای خوشمزه را با برنج یا نان در کنار ترشی، ماست، سبزی خوردن یا هر مخلفات دلخواه دیگری سرو کنید و از طعم و مزه آن لذت ببرید. ته تالی به سرعت در آشپزخانه آماده می شود و مناسب زمان هایی است که زمان کافی برای آشپزی در اختیار ندارید.
هوس سفر و مزه کردن غذاهای محلی به سرتان زده است؟ پس دست به کار شوید و به آشپزخانه بروید تا ته تالی را با طرز تهیه ارائه شده در این مطلب درست کنید. با مزه کردن این کباب تابه ای مخصوص اراکی، می توانید سفری به استان مرکزی داشته باشید. اگر پیروز به درست کردن این غذای خوشمزه شدید، حتما از آن عکس بگیرید و با تگ کردن خبرنگاران در اینستاگرام ([email protected])، تصاویر خود را با ما به اشتراک بگذارید. در ضمنً در صورت تمایل، تجربیات خود را با ما و دیگر کاربران خبرنگاران در زیر همین مقاله به اشتراک بگذارید.
منبع: کجارو / chishi.ir / بیتوته / پارسینه